log in

Προτάσεις ομορφιάς για νύφες

Ομορφιά με κάθε κόστος;

Ομορφιά με κάθε κόστος;Σχεδόν κάθε σύγχρονη γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με θέματα ομορφιάς. Εγκλωβισμένη μέσα στη λαϊκή κουλτούρα που είναι κορεσμένη από εικόνες εξιδανικευμένης και ανέφικτης γυναικείας φυσικής ομορφιάς, γυναίκες και κορίτσια δεν μπορούν να μην νιώσουν πως κρίνονται όσον αφορά την εμφάνισή τους.

Αποτέλεσμα αυτού, πολλές γυναίκες αισθάνονται χρόνια ανασφαλείς, υπέρβαρες και ανεπαρκείς. Επίσης, η δίαιτα, η αισθητική και η βιομηχανία της μόδας είναι συχνά  πάρα πολύ πρόθυμες στον να εξάγουν αυτά τα περιορισμένα δεδομένα ομορφιάς ούτος ώστε γυναίκες και κορίτσια να γίνουν πολύ πρόθυμοι καταναλωτές προϊόντων ομορφιάς, πλαστικής χειρουργικής και προγραμμάτων διατροφής.

Η πίεση προς την επίτευξη μιας μη ρεαλιστικής φυσικής ομορφιάς αποτελεί ένα ρεύμα που κινείται υπόγεια στη ζωή και την πραγματικότητα σχεδόν όλων των γυναικών. Το οικονομικό κόστος επίσης ανέρχεται σε πολύ μεγάλα ποσά καθώς πολλές γυναίκες δαπανούν ένα ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό των εσόδων τους στην υπερβολική κατανάλωση προϊόντων ομορφιάς . Δεν μιλάμε φυσικά για την κατανάλωση και χρήση προϊόντων και υπηρεσιών με μέτρο αλλά για ποσοστά που ανεβαίνουν δραματικά λόγω της επιθυμίας αλλαγής εμφάνισης μέσω αισθητικών επεμβάσεων. Τα ποσά που δαπανώνται σε πλαστικές επεμβάσεις αυξάνονται πλέον ραγδαία μεταξύ όλων των γυναικών ανεξαρτήτως ηλικίας και φυλής-χρώματος.Το 2007 για παράδειγμα στην Αμερική οι νούμερο πέντε πρώτες επεμβάσεις αισθητικής σε γυναίκες ήταν οι εξής:  προσθετική στήθους, λιποπλαστική, βλεφαροπλαστική και μείωση στήθους.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών που βρίσκονται σε αυτόν τον αέναο κύκλο επίτευξης μιας μη ρεαλιστικής ομορφιάς είναι ουσιαστικές. Μέσα από μια χρόνια και μη υγιεινή διατροφή, το κάπνισμα ως μέσο απώλειας βάρους, παίρνοντας μη απαραίτητα ρίσκα κατά τις πλαστικές επεμβάσεις, και η απορρόφηση επιβλαβών χημικών ουσιών από καλλυντικά, οι γυναίκες θέτουν τον εαυτό τους σε επισφαλείς καταστάσεις για τη υγεία τους  προκειμένου να διατηρήσουν κάποια ομοιότητα με τον εξιδανικευμένο φυσικό εαυτό τους.  Γυναίκες και κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο για δια βίου προβλήματα υγείας και μάλιστα τα προβλήματα αυτά μπορεί να αρχίσουν ακόμα και σε νεαρή ηλικία.

Βάση ερευνών που διεξάχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25-45 ετών έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Το 67% των γυναικών  προσπαθούν να χάσουν βάρος, το 53% από εκείνες που βρίσκονται σε  δίαιτα έχει ήδη ένα υγειές σωματικό βάρος, παρόλα αυτά όμως εξακολουθεί να προσπαθεί την απώλεια βάρους. Το 39% των γυναικών έχει την πεποίθηση πως αυτά που τρώει και τα κιλά που ζυγίζει παρεμβαίνει στην ευτυχία τους. Επίσης το 13% των γυναικών καπνίζει με σκοπό να χάσει βάρος. Τέλος το 40% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων διατροφικών διαταραχών είναι κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15-19 χρόνων.

Όλα αυτά φυσικά αποτελούν ορισμένα και ενδεικτικά παραδείγματα των κινδύνων που μπορούν να απειλήσουν την υγεία μιας γυναίκας η οποία ασχολείται με υπερβάλλοντα ζήλο για να πετύχει και να διατηρήσει μια αψεγάδιαστη εμφάνιση με κάθε είδους κόστος.  Μια ωραία εμφάνιση και ένα υγιές σώμα μπορεί να επιτευχθεί με μια κατάλληλη και ισορροπημένη  περιποίηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σώματος και την ηλικία μιας γυναίκας, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Η συμβουλή επίσης, από κάποιους ειδικούς θα ήταν αναγκαία ώστε να υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση. Τέλος η ισορροπημένη άσκηση και διατροφή μπορεί να επιφέρει τα θετικά και επιθυμητά αποτελέσματα στην εικόνα του σώματος μιας γυναίκας.

Μαρία Νομικού
Ψυχολόγος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/κης
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Προγράμματος Γνωστικής – Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας   

πηγη

Log in or create an account