log in

Μονόπετρα Δαχτυλίδια

Επιλογή Μονόπετρου

μονοπετρα-τιμες-φωτογραφιες-επιλογη-αγοραΗ επιλογή του ξεχωριστού αυτού κοσμήματος είναι δύσκολη,ίσως γιατί ο συμβολισμός του είναι ένας ιδιαίτερος συνδιασμός συναισθημάτων,αισθητικής και οικονομικής επιφάνειας.
Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να διαλέξουν μαζί το δακτυλίδι-μονόπετρο ώστε να είναι του απόλυτου γούστου της γυναίκας και του-κατά το δυνατόν-οικονομικού περιθωρίου του άντρα.
Αλλοι πάλι προτιμούν το δακτυλίδι να είναι έκπληξη προς την μέλλουσα συμβία και να συνοδεύει την πρόταση γάμου,οπότε μόνοι η με την συμβολή μιας γυναικείας γνώμης κάνουν την επιλογή τους.

Το εθιμοτυπικό, πάντως, απαιτεί δαχτυλίδι για να εκφράσετε τον έρωτά σας κι αν το έχετε ήδη πάρει απόφαση, μάθετε τουλάχιστον πώς θα επιλέξετε αυτό που πραγματικά αξίζει τα λεφτά του, αλλά και που θα αρέσει στην καλή σας περισσότερο από κάθε άλλο.


Τα τέσσερα C (και το ένα G)

Πριν ξεκινήσετε για το πρώτο φαντεζί κοσμηματοπωλείο και αγοράσετε το πρώτο δαχτυλίδι που θα σας πλασάρουν ως ανεπανάληπτο, είναι χρήσιμο να δείχνετε -αν όχι να είστε- καλύτερα προετοιμασμένος. Τα «τέσσερα C» (Colour: χρώμα, Clarity: καθαρότητα της πέτρας, Cut: το κόψιμό της, Carat: τα καράτια) είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία πρέπει να ενημερωθείτε από τον έμπορο –θα εξηγήσουμε παρακάτω πώς ελέγχεται το κάθε ένα. Σημασία, όμως, έχει και το Gousto (γούστο) -το αν θα είναι η πέτρα όμορφα δεμένη με το δαχτυλίδι, αν θα της ταιριάζει- στο μονόπετρο που τελικά θα επιλέξετε και σε αυτό δεν υπάρχουν κανόνες, παρά το δικό σας μεράκι και, μη γνωρίζοντας την αξία του, αυτό είναι που θα εκτιμήσει και εκείνη περισσότερο όταν της προσφέρετε το δαχτυλίδι.
Συμβουλή: Μην επιλέξετε μονόπετρο με την βοήθεια κάποιου φίλου ή φίλης, όσο ανασφαλείς κι αν αισθάνεστε για το γούστο σας. Θα την συγκινήσει πολύ περισσότερο ότι ανεβήκατε όλον αυτόν τον… Γολγοθά μόνοι σας.

Τα καράτια: Είναι ουσιαστικά η μονάδα μέτρησης των διαμαντιών, αλλά και κάθε πολύτιμου λίθου. Ένα καράτι ισούται με 200 milligrams. Δηλαδή, ένα διαμάντι βάρους 5 καρατίων είναι μόλις ένα γραμμάριο. Εφόσον οι υπόλοιποι τρεις παράγοντες είναι καλοί, κατά κανόνα, όσο πιο μεγάλο είναι ένα διαμάντι, τόσο πιο σπάνιο είναι και άρα πιο ακριβό. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής του δαχτυλιδιού θα είναι προοδευτική ανάλογα με το καράτι και όχι αναλογική.

Το χρώμα: Η κλίμακα που ευρέως έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται για το χρώμα των διαμαντιών είναι τα λατινικά γράμματα από το D έως το Z. To D είναι το πιο λευκό (διαφανές) και κάθε επόμενο γράμμα είναι και έναν τόνο πιο κίτρινο ή καφέ. Για να διακρίνει, ωστόσο, κανείς την διαφορά στο χρώμα ανάμεσα σε δύο διαμάντια θα πρέπει αυτά να απέχουν 3-4 γράμματα. Βέβαια, υπάρχουν και τα χρωματιστά διαμάντια, τα οποία είναι σπανιότερα από τα λευκά, και μάλιστα σε όλα τα χρώματα –εκτός από μωβ που θεωρητικά υπάρχει, αλλά δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Η καθαρότητα: Έχει να κάνει με το έγκλειστο αποτύπωμα που μπορεί να έχει ένα διαμάντι, το οποίο του χαρίζει τη μοναδικότητα και την φυσικότητά του. Πολύ σπάνια συναντώνται διαμάντια που δεν έχουν ούτε ένα έγκλειστο αποτύπωμα –πρόκειται για την καλύτερη κατηγορία διαμαντιών, η οποία ονομάζεται flawless. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα κατηγορίες έγκλειστων αποτυπωμάτων, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να φαίνονται με γυμνό μάτι. Αν το αποτύπωμα φαίνεται με γυμνό μάτι, ανήκει στην κατηγορία Ι (included).

Η κοπή:
Πρόκειται για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του διαμαντιού και αυτό που του δίνει χαρακτήρα. Η κοπή συνδυάζει διαστάσεις, συμμετρία και φινίρισμα και, λόγω του ότι κατευθύνει την διάθλαση του φωτός, μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα, το χρώμα, την λάμψη και την ολική του όψη. Σήμερα συνηθίζονται οι κοπές brilliant cuts (μπριγιάν) και step cuts, ενώ ιδανική κοπή είναι το στρογγυλό μπριγιάν.

Log in or create an account